הפרעות פוריות
הריון ולידה
   
רפואת נשים
 
גיל המעבר
רפואת כללית
 
 

 
10 מזונות שישמרו על חורף חם 
 
החורף ללא ספק החליט להישאר במחוזותינו, גשמי ברכה ממלאים לנו את הכנרת והקור, אח.... הקור הזה בעיצומו!
רובנו תרים אחר מוקדי חום וכן כן...  מגרגרים בהנאה רבה...
 
אבל לפני ששוב נדבק לאיזה תנור חימום אני מזמינה אותך לראות כיצד נוכל להתחמם באמצעות המזון.
 
עפ"י עקרונות הרפואה הסינית המסורתית למזון שלנו יש תכונות מחממות או מקררות וזאת ללא קשר לטמפרטורה בה המזון מבושל או נאכל.
לפניך רשימת 10 המזונות שיחממו עבורך את החורף. 

לא פעם עולה השאלה כיצד ישנם אנשים שלא סובלים בכלל מקור ואילו אחרים מוכנים לקשור את עצמם לתנור חימום למשך כל החורף.
לכולנו יש מסת שומן ומסת שריר בהרכב שונה. למשל, לנשים יש מסת שומן גבוהה יותר ואילו לגברים יש מסת שריר גבוהה יותר.
מסת השריר מייצרת יותר חום, לכן באופן יחסי, גברים סובלים הרבה פחות מקור.
לעומת זאת, מסת השומן הגבוהה יותר בנשים מספקת שכבת בידוד טובה יותר.
 
הרפואה הסינית נוהגת לחלק גם את גוף האדם לטיפוס קר או טיפוס חם.
המאפיינים של טיפוס קר הם משיכה למזג אוויר חם, העדפה של משקאות חמים, מקלחות חמות, ביגוד חם ורב שכבתי.
הטיפוס החם לעומת זאת, נרתע מחום ומעדיף קור, שתייה קרה, ביגוד יותר קליל.
אגב, טיפוסים אלה אינם תלויים במזג האוויר, כלומר הטיפוס הקר יהיה כך כל השנה וכנ"ל הטיפוס החם.
 
ובחזרה לחורף הקר, לפניך רשימת מזונות שבקלות יחממו אותך.
 
1. זנגוויל- ג'ינג'ר – השורש הטרי, נחשב לאחד התבלינים העיקריים הסופחים גזים במערכת העיכול, מרגיע כאב בטן עוויתי, מפחית כאב בדלקת פרקים ובשחיקת סחוס.
הג'ינג'ר בעל השפעה מחממת, לכן פרוסות שלו במים רותחים מהוות פתרון נפלא לימי החורף הקרים.  
ניתן לאחסן את השורש במקרר עד 3 שבועות אם לא קולף.
השורש הטרי עדיף על פני התבלין המיובש.
אגב, הג'ינג'ר מעולה בכל תבשיל ירקות או במרק ירקות כתום. 
 
קישור למתכון מעולה למרק ג'ינג'ר:
http://food.nana10.co.il/Article/?ArticleID=954765
 
2. קינמון – קיימים מעל 200 סוגי קינמון. במצרים העתיקה שימש הקינמון הן כתרופה והן כמזון.
במהלך ההיסטוריה נחשב ליותר יקר מזהב
נרון, קיסר רומא, שרף אספקה של שנה במות אשתו ע"מ להמחיש את עומק הצער שחש.
בימי הביניים, הקינמון הייה אחד התבלינים השכיחים ביותר באירופה.
הקינמון מעלה את חום הגוף, לכן יעיל מאוד בשפעת או הצטננות. אפשר להוסיפו לחליטת ג'ינג'ר.
1/8 כפית לכוס מים רותחים, מספר פעמים ביום תעשה יופי של עבודה.
במגע עם החום, הקינמון מוציא חומר דמוי ג'ל, לא להיבהל! אבל כן לשתות גם את ג'ל.
בנוסף להיותו מחמם מעולה, הקינמון מעורר זרימת דם, סופח גזים ומקל על תהליך העיכול, נוגד כיבים עיכוליים ובעל פעילות נוגדת חיידקים.
לאחרונה פורסמו לא מעט מחקרים המצביעים על פעילות נוגדת החיידק הליקובקטר פילורי הגורם לכיבים עיכוליים.
כמו כן, הקינמון נחשב לתבלין אנטי דיאבטי, לכן מאוד מומלץ בסוכרתיים.
 
3. ציפורן – התבלין במקור מאינדונזיה. בימי הביניים חיפה הציפורן על טעם הרע שהייה למזון מקולקל.
הציפורן מחמם מאוד, לכן בשילוב קינמון, הל וג'ינג'ר מהווה פתרון יעיל לחימום הגוף.
הציפורן הטחון, מאבד מהר מאוד את הארומה הנעימה שלו, לכן מומלץ לרכוש שיני ציפורן שלמים ולטחון עפ"י הצורך.
מעבר להשפעת החימום, הציפורן נחשב לתבלין המשכך כאבים בעיקר כאבי שיניים, אך גם דלקות פרקים.
הבדיקה הטובה ביותר לאיכות הציפורן היא להניח ציפורן שלמה בכוס מים – הציפורן האיכותי צף לאורך, בעוד ציפורן לא איכותי שוקע או צף לרוחב.
הציפורן משתלב נהדר בדייסות, בשילוב תפוחים וקינמון, בתוך קפה, עם בצל קצוץ כתוספת למרקים או לתבשילי אורז.
 
4. שום – מה לא נאמר על השום?! אגב, הרב נכון. ובכל זאת, הנה כמה עובדות נוספות.
השום במקור ממרכז אסיה. מדובר באחד הצמחים המתורבתים הותיקים בעולם.
הסינים עושים בו שימוש כבר 3000 שנה.
ברחבי העולם השום משמש לטיפול בטרשת עורקים, שיעול, קשקשים, שלשול, כאבי אוזניים, יתר לחץ דם, כאבי שיניים, דלקת בנרתיק.
הוא מקור מצוין לויטמין B6, סלניום, ויטמין C, זרחן, אשלגן, ברזל ונחושת.
קיצוץ וכתישה מעוררים תהליכים אנזימתיים המובילים לשפעול האליצין אותו חומר האחראי גם על ניחוח השום.
השום מפחית כולסטרול ומעלה כולסטרול טוב, מפחית לחץ דם, "הפניצילין הרוסי", לכן מאוד יעיל נגד זיהומים במערכת הנשימה.
באנשים עם נטייה ללחץ דם נמוך  שום יכול לגרום לירידה נוספת ולגרום לעייפות גדולה.
השום הטרי כמובן עדיף, רק לוודא שאינו רך מידי או פגום.
שום טרי יש לאחסן בטמפרטורת החדר, ללא כיסוי, לא חשוף לאור שמש או חום. ברגע ששוברים את הראש פוחת אורך חייו.
אפשר להשרות שום בשמן זית למשך שבוע ולהשתמש בו כרוטב.
בנטילת תרופות מדללות דם כגון קומדין , הפרין ואספירין מעל 100 מ"ג יש להיזהר ממינונים גבוהים.
 
5. צ'ילי – ברפואה העממית שימש הצ'ילי לטיפול בקוצר נשימה, חום, כאב גרון, זיהומי מערכת הנשימה והפרעות עיכול.
קריסטופר קולומבוס גילה את הצ'ילי באיים הקאריבים והביא אותו לאירופה שם שימש כתחליף לפלפל השחור היקר באותה העת.
החומר הפעיל בפפריקה החריפה ובצ'ילי הוא קפסאיצין המעורר חום ונחשב למרגיע כאב מאוד יעיל.
בשל פעילות מעוררת חום, נחשבים הצ'ילי והפפריקה החריפה למעודדים חילוף חומרים ומסייעים בשריפת שומן.
כיום קיימים קרמים ומשחות המכילים קפסאיצין ומאושרים ע"י FDA ע"מ לטפל בדלקת פרקים וכאב, למשל במחלות כגון נוירו פתיה סוכרתית.
בשימוש חיצוני, הקפסאיצין מאוד יעיל במצבים כגון בפסוריאזיס, דלקת פרקים שגרונית, כאב לאחר הרפס (כאב עצבי), כאבי ראש וכאבי אוסטאוארטריתיס.
במחקרים נמצא כי צריכה של 2.5 גר'/יום של  אבקת פפריקה אדומה הפחיתה תסמיני בחילה, כאב בטן, תחושת נפיחות ושינויים בתיאבון באחוזים ניכרים יחסית לפלצבו.
הפפריקה החריפה מפחיתה רמות כולסטרול וטריגליצרידים ומונעת קרישת דם.
בשפעת והצטננות, הפפריקה מעוררת זרימת דם דרך רירית האף והסינוסים, לכן הרירית הופכת להיות יותר דקה ונוזלית.
אבקת פפריקה יש לשמור בצנצנת זכוכית הרחק מאור שמש.
אפשר להוסיף קמצוץ בתוך חליטה או כתבלין למרקים ותבשילים.
 
6. פלפל שחור - ביוון העתיקה הפלפל השחור שימש כמטבע סחר.
במסחר התבלינים נחשב למלך התבלינים.
החריפות שלו סייעה למסך את אי הטריות של המזון.
לפלפל השחור אפקט מגביר חום, סופח גזים, ומשתן.
בהיותו מעורר בלוטות הטעם מעודד הפלפל השחור הפרשת חומצת קיבה הנחוצה לעיכול תקין.
החומר הפעיל העיקרי בפלפל השחור הוא פיפרין המגביר באופן משמעותי את תהליך הספיגה במערכת העיכול.
לשיפור הטעם, לרכוש גרגירים שלמים ולטחון טרי.
הגרגר השלם אמור להיות כבד ונטול כתמים.
אבקה טחונה נשמרת במיכל זכוכית למשך 3 חודשים. ניתן להקפיא ואז טעמו יוגבר.
בבישול מומלץ להוסיפו לקראת תם הבישול על מנת לשמר את הטעם וארומה.
קמצוץ פלפל שחור טחון לתוך תערובת של ג'ינג'ר, קינמון וציפורן יהפוך את החליטה למחממת ביותר.
תוספת של פלפל שחור ליוגורט או לגלידת וניל תשבח את הטעמים.
 
7. כוסברה - ביוון העתיקה שימשה לשימור הבשר.
הזרעים סופחים גזים ומעוררים עיכול. זרעים שלמים אפשר לבשל במים ולשתות את המים כחליטה.
זרעים טחונים משפיעים על ייצור כולסטרול ע"י הפיכת הכולסטרול לחומצות מרה ובכך משתפר עיכול השומנים.
העלים הירוקים עשירים בויטמין C ובטא קרוטן הנחוצים לפעילות מערכת החיסון.
העלים הטריים מתאימים לכל סלט, מרק ירקות, תבשילי דגנים מלאים או קטניות.
זרעים טחונים מעל ירקות מבושלים או סלט חי יסייעו בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.
 
8. ירקות שורש – גזר, תפו"א, דלעת, בטטה, בצל, צנון לבן, סלק, שורש פטרוזיליה וסלרי – אם החלק למאכל בירק מצוי מתחת לאדמה, השפעתו מחממת.
זה הזמן להכין מרקים עשירים בירקות שורש, עם שפע שום וג'ינג'ר והגוף כבר יתחמם במהרה.
 
9. הל - צמח רפואי בהודו ובסין.
במצרים העתיקה לעסו הל לניקוי שיניים.
היוונים והרומאים השתמשו בו כבושם.
הויקינגים אשר ביקרו באזור טורקיה של היום לפני כאלף שנה הביאו את התבלין ועד היום מאוד פופולארי בסקנדינביה.
אחרי הזעפרן הוא התבלין היקר ביותר, לכן מחליפים אותו בזנים זולים יותר.
התבלין סופח גזים המצטברים במערכת העיכול ומשפר עיכול.
ההל מחמם, לכן ניתן לשלבו בחליטות או בבישול דלעת, בטטה ופשטידות.
מומלץ לשלבו עם כוסברה וכמון.
 
10. חזרת – החזרת שייכת למשפחת המצליבים המכילה את החרדל והצנון, הכרובית, הברוקולי, הכרוב וכרוב ניצנים.
ביוון ורומא העתיקות  החזרת שימשה כמלחי הרחה, לכאבי שיניים, לכאבי פרקים, לצורך כייוח וכמעוררת מינית.
כבר במאה ה – 18 הפכה רשמית לאחד מצמחי הריפוי.
בדילול עם מים וחומץ ובתוספת דבש החזרת מקלה על שיעול נבחני.
החזרת מעוררת שחרור המרה מכיס המרה, לכן בסובלים מאבני מרה או חסימות במרה יש להימנע מצריכה עודפת.
 
מזונות נוספים המחממים אותנו הם הדגנים המלאים והקטניות מהם אפשר להכין בחורף נזידים נהדרים.
 
השמיר הן כעלים והן כזרעים מרגיע הפרעות עיכול ושינה ובעל השפעה מחממת.
לכן, ניתן להוסיפו בתום בישול מרקים או  את הזרעים הטחונים כתוספת לסלט ביצים.
 
הבזיליקום המלכותי (בזיליקון ביוונית = מלכותי) מרגיע ומשפר עיכול, משפר זרימת דם, נהדר לכאבי ראש.
לטיפול בשיעול או דלקות גרון אפשר למעוך את העלים הטריים ולערבב את המיץ שנוצר בדבש. את התערובת שותים מספר פעמים ביום.
 
פפאיה, אננס ותמר נחשבים לפירות מחממים. אפשר לאכול אותם כפירות טריים, אך גם לשלב מעט פירות יבשים.
 
מזונות מחממים משפרים ברוב המקרים גם את זרימת הדם בגוף, אך אם סובלים מיתר לחץ דם חשוב להקפיד על שימוש מתון במזונות אלה ולבדוק האם יש השפעה על רמות לחץ הדם.
 
רצוי וכדאי להקפיד על מזון חם ומבושל ולהימנע מאכילת מזון קר או שתיית משקאות מן המקרר.
ההמלצה נכונה בכל עונה, אך בייחוד בימי החורף הקרים.
 
והעיקר, נשמור על חום הגוף, נתלבש היטב (לא לשכוח לחבוש כובע!), נשתה תה חם וניהנה ממה שנותר מן הקור הנפלא הזה, כי חום הקיץ ממתין לנו מעבר לפינה!
 
       מאחלת לך שבוע חמים ונעים,
                פאולה

תתייעצי עם פאולה

אודות מרפאת נשים נטורופתית
הפילוסופיה שלי לריפוי
דף הבית  |   חזור למעלה  |   מפת האתר

כתובת המרפאה: חיים לסקוב 7 רחובות.  © כל הזכויות שמורות לפאולה שטיינברג בלאו 

עיצוב האתר:  
לייבסיטי - בניית אתרים