הפרעות פוריות
הריון ולידה
   
רפואת נשים
 
גיל המעבר
רפואת כללית
 
 

 
דיאטה עשירה בפירות יער מפחיתה את הסיכון לאירועים לבביים בקרב נשים 
 
עם חלוף הסערה הגדולה, ימי השמש מזמינים לצאת לטיולים וליהנות מצבעוניות מרהיבה – שדות ירוקים, מים בשפע, חיות בר וציפורים מזמרות.
כמי שבלתה את רוב שנות ילדותה ברומניה, תמיד זכורים לי הטיולים בתוך יערות עבותים ובעיקר את קטיף פירות היער הטעימים.
את פירות היער קטפנו באביב וגם בתחילת הקיץ.
לצערי, כיום אי אפשר ליהנות מקטיף פירות יער, אך למזלנו רובנו יכולים לרכוש אותם ברשתות השיווק הקרובות אל ביתנו.
ולמה אני מספרת לכם את זה? מפני שמחקר חדש קובע כי אכילת תותים ואוכמניות מפחיתה ב – 1/3 את הסיכון לפתח אוטם לבבי.
 
מחקר אשר ממצאיו פורסמו ב – Circulation בתחילת החודש, חושף את תרומתם הרבה של פירות היער לבריאות הלב בקרב נשים.
המחקר עקב במשך 18 שנים אחר למעלה מ – 93000 נשים בגילאי 25 – 42 במסגרת מחקר האחיות מס' 2 (Nurses' Health Study 2 (NHS 2)).
שאלוני תזונה נמסרו לנחקרות בכל 4 שנים. במהלך 18 שנות המחקר נרשמו 405 מקרים של התקפי לב.
תזונה עשירה באנתוציאנינים המהווים תת קבוצה לפלבנואידים (נוגדי חמצון ידידותיים ללב ובעלי השפעה נוגדת דלקת), הייתה קשורה לירידה של 32% בסיכון להתקפי לב.
מגמה דומה נמצאה בקרב הקבוצה אשר צרכה את הכמות הגבוהה ביותר של אוכמניות ותותים כמקור עיקרי לאנתוציאנינים.
הקשר בין אנתוציאנינים לבין הסיכון להתקפי לב הייה ללא תלות בגורמים אחרים הקשורים בסיכון להתקף לב.
כמו כן ללא תלות בצריכה הכוללת של פירות וירקות.
ככל הנראה התועלת הבריאותית קשורה באופן ספציפי לתכולת האנתוציאנינים באוכמניות ותותים ואינה משקפת צריכה גבוהה או נמוכה של פירות וירקות.
מזונות נוספים שתכולת האנתוציאנינים גבוהה הם החציל, דומדמניות שחורות ואוכמניות שחורות.
מסקנה אחת הייתה לחוקרים – תזונה עשירה באוכמניות ותותים עשויה למנוע התקפי לב בנשים.
כל תוספת של 17 מג' אנתוציאנינים לתזונה היומית הפחיתה את הסיכון להתקף לב  ב- 17%.
 
במחקרים קודמים, צוות החוקרים דיווח על קשר בין צריכת אנתוציאנינים גבוהה לבין ירידה בערכי לחץ הדם.
כמו כן, נמצא קשר דומה בין צריכת תת קבוצה נוספת, פלאבונונים, המצויה בפירות הדר, לבין סיכון מופחת לשבץ מוחי. 
 
לתקציר המחקר:
http://circ.ahajournals.org/content/127/2/188.abstract?sid=ee4aac00-1244-4d56-bc3d-46c0c41f806a
 
מהי התועלת הבריאותית של משפחת פירות היער?
פירות אלה מהווים מקור מצוין לויטמינים ביניהם ויטמין C, ויטמין K, B5, B1, חומצה פולית, ביוטין וויטמין B6.
ויטמינים אלה חיוניים לפעילות תקינה של מערכת החיסון, מערכת העצבים, מערכת הרבייה ועוד.
בנוסף, התותים עשירים במינרלים למשל מנגן הנחוץ לבריאות העצמות.
פירות היער מהווים מקור מצוין לסיבים תזונתיים, לכן תורמות לפעילות מערכת העיכול, אך גם תורמות לאיזון רמות הסוכר בדם ורמות שומני הדם.
הפעילות נוגדת החמצון המאוד חזקה מונעת את חמצונם של השומנים בדם ומפחיתות את הסיכון לדלקת בעורקים המזינים את הלב.
בשל עומס גליקמי נמוך, פירות יער מומלצים גם לסוכרתיים, כאשר במנת הגשה של 120 גר' יש בסה"כ 3 גר' פחמימות.
לתותים פעילות נוגדת דלקת בדומה לתרופות משככות כאב ודלקת (אספירין, לאיבופרופן), לכן מועילים במצבי דלקת פרקים שגרונית, דלקת פרקים ניוונית וטרשת עורקים.
 
במחקרים קודמים צריכת כוס אוכמניות/יום שיפרה יכולת למידה, מוטוריקה ותקשורת בחולים בסיכון לאלצהיימר.
פעילות נוגדת החמצון מגנה לא רק על פעילות הלב, אלא ובעיקר על פעילות המוח.
 
פעילות נוספת של האוכמניות היא בהקשר לבריאות העין – צריכת אוכמניות נקשרה לשיפור ראית לילה והסתגלות הראיה לחושך, מכאן ההמלצה לצריכה קבועה במצבים כגון ניוון הרשתית, גלאוקומה, קטרקט ורתינופתיה סוכרתית.
 
משפחת הפלבנואידים נחשבת למחזקת קולגן ולכן תומכת בכלי דם מוחלשים.
במצבים של טחורים, דליות ברגליים או כיבים עיכוליים מומלץ לגביר את צריכת האוכמניות ושאר פירות היער.
 
בדומה לחמוציות, האוכמניות מכילות מרכיבים המונעים את הצמדות החיידקים לדפנות דרכי השתן, לכן מומלץ לצרוך אותן במהלך דלקת בדרכי השתן או לצורך מניעתה.
אגב, מחקרים הוכיחו כי מנגנון זה עובד גם במצב של חיידק ההליקובקטר פילורי הגורם לכיבים במערכת העיכול.
 
אחסון, בטיחות וצרכנות
כדאי לבחור תותים מוצקים ונקיים. במקרר ניתנים לאחסון עד כיומיים.
אפשר להקפיא תותים, רצוי בשלמותם, לרחוץ היטב ולייבש, לטפטף מיץ לימון לשימור הצבע ולשמור במקפיא עד שנה.
פרי לא אורגני צובר המון הדברה וריסוס.
פירות יער מוקפאים משמרים את מרבית הערכים התזונתיים. תנערו מעט את האריזה – אם הפירות דבוקים כנראה עברו הפשרה והקפאה חוזרת.
שטיפת פירות היער תיעשה סמוך לאכילה, אחרת הסרנו את שכבת ההגנה של הפרי ותהליך הריקבון יזורז.
אפשר להוסיף תותים לסלט ירוק ואגוזים.
אפשרות נוספת, לצרף תותים או פירות יער מופשרים ליוגורט טבעי מחלב עיזים או כבשים. אפשר להוסיף רוטב מייפל טבעי או סילאן טבעי, אגוזים וזרעים.
אם נרסק את פירות היער המוקפאים ונערבב עם יוגורט טבעי נקבל גלידה ביתית מאוד עשירה ברכיבים תזונתיים.
את רסק פירות היער אפשר להוסיף גם על פצפוצי אורז, גרנולה או מוזלי ביתיים או כתוספת לדייסת שיבולת שועל. 
 
חשוב לשים לב לתגובות אלרגיות, בעיקר בצריכת תותים.
כמו כן, פירות היער מכילים כמות מתונה של אוקסלט, לכן בסובלים מאבני כליה חשוב למתן את הצריכה.
 
אז מה נשאר לעשות? רוצו וקנו פירות יער ותתחילו ליהנות מן היתרונות הבריאותיים שלהם.
 
 
וכן, אל תשכחו לנצל את השמש הכיפית!
 
 
מאחלת לכם שבוע צבעוני וטעים,
        פאולה

ל
התייעצות עם פאולה

אודות מרפאת נשים נטורופתית
הפילוסופיה של לריפוי
דף הבית  |   חזור למעלה  |   מפת האתר

כתובת המרפאה: חיים לסקוב 7 רחובות.  © כל הזכויות שמורות לפאולה שטיינברג בלאו 

עיצוב האתר:  
לייבסיטי - בניית אתרים