הפרעות פוריות
הריון ולידה
   
רפואת נשים
 
גיל המעבר
רפואת כללית
 
דף הבית >> ספריה >> מאגר צמחי מרפא >> מאגר מזונות >> מאכל החודש - ארטישוק
 

 
ארטישוק –
Cynara Scolynus

 
 
היסטוריה
כבר בימי יוון העתיקה, ימי דיוסקורידס ורומי של פלוני, הופיע הארטישוק כירק מאוד יוקרתי, לכן הצעה הייתה להעלות את מחירו.
במאה ה – 15 התרחב הגידול באזור פירנצה באיטליה והובא לצרפת ע"י קטרינה דה – מדיציס שלימים תהפוך לאשתו של הנרי ה – 2 בצרפת.
לארה"ב הובא הארטישוק ע"י הצרפתים והספרדים , אך הגידול המשמעותי התחיל רק במאה ה 19, תחילה בלואיזיאנה ובהמשך לקליפורניה, שם מזג האוויר הקריר והערפילי התאים לצמיחת הירק.
כיום כ- 99% מן הגידול האמריקאי נמצא קסטרוויל -קליפורניה,"בירת הארטישוק העולמית".
80% מן הארטישוק העולמי מגודל באיטליה, ספרד, צרפת, ארגנטינה, ורק אח"כ ארה"ב.
 
רכיבים תזונתיים
הארטישוק מאוד עשיר בסיבים , מגנזיום וכרום.מהווה מקור טוב לויטמין C, חומצה פולית, ביוטין, מנגן, ניאצין, ריבופלאבין, תיאמין, ויטמין A , אשלגן.
בגודל בינוני מכיל 4.2 גר' חלבון, אינו מכיל כולסטרול, 0.2 גר' שומן, 11.2 גר' פחמימות, 5.4 גר' סיבים.
 
תרומה בריאותית
  1.  סוכרת - מרבית הפחמימות בארטישוק הן בצורת אינולין, פוליסכריד שאינו עובר ניצול בגוף לצורכי אנרגיה, מכאן יתרון מאוד בלוט בסוכרתיים , ע"י איזון רמות האיסולין בדם.מאוד חשובה טריותו, מפני שאינולין מתפרק לסוכרים שונים ככל שהארטישוק מתיישן.
  2. עבודה על הכבד – הארטישוק מכיל חומצה הנקראת סינארין , בעלת פעילות משקמת וכולרטית, כלומר משפרת זרימת המרה מהכבד לאל הכבד.הרכיבים הכולרטים נחוצים לטיפול בהפטיטיס ומחלות כבד אחרות.
  3. הפחתת כולסטרול – עידוד הפרשת הכולסטרול והפחתת יצורו בכבד . ההשפעה הכולרטית מובילה לירידה ברמות כולסטרול וטריגליצרידים.במחקר כפול סמיות , 30 איש קיבלו 500 מג' של סינארין טהור במשך 50 יום ונמצאה הפחתה של 20 % בסה"כ כולסטרול ו ירידה של 15% ברמות טריגיצרידים.
  4. שיפור תפקוד תאי דופן העורקים – בעיה בתפקוד תאים לה מציינת תחילתה של טרשת עורקים.במחקר קליני 28 איש עם LDL גבוה קיבלו 20 מג' מיץ ארטישוק ליום. הממצאים הצביעו ל ירידה ברמות LDL ושיפור בתפקוד תאי דופן העורקים.
קניה ואחסון
רצוי לקנות את הארטישוק הקטן ולהרגיש את משקלו הכבד יחסית לגודלו הקטן.העלים החיצוניים אמורים להיות קשים, עבים וסגורים היטב.להימנע מקניית ארטישוק שעליו החלו להיפתח , או שעליו יבשים עם נקודות שחורות.
לבבות משומרים , עשירים במלח, לכן מומלץ לשטוף היטב במי ברז.
המוקפאים הם ללא תוספים , לכן מומלצים לשימוש.
הארטישוק מתקלקל די במהירות, לכן מומלץ לאחסנו בשקית במקרר למשך 4 ימים ולא יותר.
לא לרחוץ או לגזום או לנקות לפני אחסון במקרר.
אחסון לאחר בישול – רק לבום הקירור , להניח בשקית ולשמור בקירור עד 4 ימים.
 
בישול
מתאים לאידוי, אפיה ובישול.לאכילה קר או חם.
לרחוץ היטב במים לפני השימוש.
עדיף לרכוש אורגני.
למניעת השחרה – לשפשף את האזור הנחתך במיץ לימון או חומץ . אפשר להניח אותו בקערה עם מים, מיץ לימון או חומץ.
באידוי – מומלץ להוסיף מיץ לימון או חומץ למניעת השחרה. אידוי למשך 25 – 40 דקות.
בהרתחה – למלא סיר במים ולהוסיף לכל רבע ליטר מים 1 כף מיץ לימון. במהלך הבישול אם מסירים את המכסה הארטישוק ישמר את צבעו. 20 – 40 דקות בישול,לייבש ולהגיש.
אפיה – רק לאחר אידוי או הרתחה.
 
מתכונים
1. להגיש ארטישוק מלא או רבעים בתוספת רטבים:
  • שמן זית + חומץ בלסמי + שום
  • רוטב סויה + מיץ לימון + שום + שורש ג'ינג'ר מגורד + שמן שומשום
  • דיפ- גמבה קלוי וטחונה + יוגורט
  • חציל קלוי + מיץ לימון + שום + יוגורט
2. למלא ארטישוק ב:אורז חום או קינואה + צנוברים או אגוזי המלך + ירקות קצוצים: בצל, פטריות, גמבה, ברוקולי.
 
3. רבעי לבבות ארטישוק כתוספת לחביתה, רוטב פסטה, אורז, סלט טונה, תבשילי עוף.
 
בטיחות
הארטישוק שייך למשפחת COMPOSITAE= ASTERACEAE . קשור לפרח החיננית. תגובות אלרגיות ברגישים לכל צמחי המשפחה: Achillea millefolium, Calendula, קמומיל, שן הארי.
 
לעמוד מאגר מזונות
 
דף הבית  |   חזור למעלה  |   מפת האתר

כתובת המרפאה: חיים לסקוב 7 רחובות.  © כל הזכויות שמורות לפאולה שטיינברג בלאו 

עיצוב האתר:  
לייבסיטי - בניית אתרים